Bundesbank понижава прогнозите за инфлация

Джеф Блак, Bloomberg News

Bundesbank, Франкфурт, 29 септември 2015. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg Bundesbank, Франкфурт, 29 септември 2015. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg

Bundesbank понижи прогнозите си за инфлацията в страната, заради евтиния петрол. Новите икономически прогнози бяха оповестени в извънреден доклад на банката.

Ръстът на индекса на потребителските цени в най-голямата европейска икономика вече е около 0,25% за 2016, което означава спад спрямо прогнозата от декември за 1,1%, заяви централната банка в месечния си бюлетин, публикуван днес. Прогнозата за 2017 е за 1,75% спрямо предишната от 2%.

Обикновено прогнозите се публикуват два пъти годишно като следващата трябваше да излезе през юни, но декемврийските изчисления трябваше да се актуализират, заради продължаващият спад в цените на петрола. И докато евтината енергия оказва основно влияние върху индекса на потребителските цени, Bundesbank заяви, че тя също действа и като стимулатор на вътрешната икономика и заедно със силния пазар на труда може да допринесе за ускоряване на икономическия ръст през това тримесечие.

„Може да се очаква и допълнителен тласък от повишената покупателна способност на домакинствата, дължаща се на понижаването на цените на суровия петрол от началото на годината до сега,“ заявиха още от Bundesbank.

В същото време, по-бавната инфлация би могла да „подтисне основната инфлация за продължително време и да се свърже със забележително по-ниски инфлационни очаквания, като така снижи ръста на заплатите. Но, за момента, няма признаци за това в Германия.“

Европейската централна банка също може да преразгледа икономическите прогнози за евро зоната в прогнозите си, които ще публикува през месец март. За момента, прогнозите на ЕЦБ са за инфлация от 1% през 2016 и 1,6% през 2017.

 

Последни новини
Още от Новини