Бойчев: Здравната реформа ще създаде корупционен натиск

Бизнес старт, 15.02.2016

Жельо Бойчев, депутат от БСП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Жельо Бойчев, депутат от БСП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Депутатът от БСП Жельо Бойчев коментира вота на недоверие към кабинета на премиера Бойко Борисов, който беше внесен от БСП и ДПС и подкрепен от независимите депутати Георги Кадиев и Велизар Енчев, за провал в сферата на здравеопазването. Бойчев говори за мотивите зад вота на недоверие и за контраргументите, които предлагат защитниците на реформата в предаването Бизнес старт по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ръстът на разходите в здравната система не води до подобряване на здравния статус на българите“, каза Бойчев.

Вотът на недоверие, който е първи за втория кабинет на премиера Борисов, се внася сега, защото основните стълбове на здравната реформа влизат в сила от 2016, посочи депутатът от БСП.

Реформата ще доведе до дискриминация на база диагноза и ще наруши солидарния принцип в българското здравеопазване, коментира Бойчев.

Депутатът от БСП каза, че намаляването на броя на болничните легла и вторият стълб от здравната реформа, според който НЗОК може да сключва договори и заплаща за медицинска помощ за заболяванията от основния пакет, или т.нар. "социално значими заболявания", само с такива лечебни заведения или с консорциуми от болници, които са осигурили комплексно лечение на тези заболявания, ще доведе до образуването на списъци от чакащи и ще създаде корупционен натиск върху системата.

 

 

Последни новини
Още от Новини