Пенливите вина ще движат ръста в потреблението до 2019

Очаква се той да е 7,4%

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Пенливите вина ще движат ръста на глобалния пазар на вино от 2015 до 2019. Розето и премиум марките също ще подкрепят експанзията, пише Bloomberg.

Докато очакванията за световното потребление на вино са, че то ще нарасне с 1,4% за периода, пенливите вина ще се придвижат напред с цели 7,4%, сочат данни от e-mail проучване на Международния панаир за вина и спиртни напитки Vinexpo. Потреблението на розе ще нарасне с 2,2%, а при премиум марките дестилирани леки вина очакваният ръст е от 12%.

Прогнозата идва след като световното им потребление отчете спад през 2014, воден от резултатите в Европа и Азия и Пасифика. Северна Америка се запази като растящ пазар. Забавянето при икономиките, комбинирано със затягането на законите срещу шофиране след употреба на алкохол, както и по-широко дискутираните здравни въпроси допринасят за спада.

„Виждаме раздвижване при пенливите вина в целия свят. То е стимулирано главно от просекото, но розето също се представя успешно.“, посочва главният изпълнителен директор на Vinexpo Гийом Деглиз. Той изтъкна, че търсенето в Китай се повишава отново след като преди години правителството забрани луксозните подаръци и това засегна алкохолните компании. Сега обаче движещата сила са потребителите.

„Пазарът там се възстановява, но по един по-различен от преди начин. Китайските потребители създават много възможности за износителите.“, казва Деглиз.

Последни новини
Още от Пазари