Моди: Ще създадем една по-атрактивна за инвеститори Индия

Премиерът уверено върви по пътя на дерегулацията

Нарендра Моди. Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg Нарендра Моди. Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg

Премиерът на Индия Нарендра Моди обеща да облекчи съществуващите регулации и да избягва данъчното облагане със задна дата в опит да насърчи производството и да създаде условия за разкриване на нови работни места във втората най-гъсто населена страна в света.

По време на изявление в Мумбай в събота, на което присъстваха шведският премиер Стивън Льовен и премиерът на Финландия Юха Сипила, Моди призова международните компании да инвестират в Индия. По думите му правителството работи за възможно най-бързото изграждане на прозрачен и предвидим данъчен режим, а скоро ще влезе в сила и ефективен патентен режим.  

Индия се гордее с три неща - демокрация, демография и търсене. Сега към тях добавяме и дерегулация.

Правителството ще разкрие с повече детайли визията си за бюджета на 29 февруари, съобщава Bloomberg. През изминалите години Моди отвори някои сектори за повече чуждестранни инвестиции, сред които отбраната и железопътния транспорт, и успя да увеличи дела на производството в икономиката от 18% до близо 25%.

Индийският премиер изрази готовност всичко това да се случи по един по-чист и по-зелен начин, тъй като индийските градове се борят срещу рекордни нива на замърсяване и последователни години на суша, която изяде доходите в редица по-малки селища. Coca Cola Beverages в Индостан подписа договор с Jain Irrigation за отваряне на фабрика за производство на портокалов сок в засегнатия от сушата Видарбха.

Договор беше подписан и между Twin Star Holdings и Maharashtra Industrial Development Corp. за инвестиция на стойност 200 млрд. индийски рупии (3 млрд. долара) за изграждането на първия завод за LCD панели в Индия.

„Няма време за постепенни промени, искаме квантов скок“, заяви Моди. 

Последни новини
Още от Новини