Примирие между САЩ и Северна Корея ще спре ядрената заплаха

Има опасност за Китай, смята експертът по външна политика към китайския парламент Фу Ин

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

САЩ  и Северна Корея трябва официално да обявят край на тези 76 години на напрежение, ако международната общност иска севернокорейският лидер Ким Чен Ун да спре разработването на ядрени оръжия. Това заяви Фу Ин, председател на комитета по международни отношения към китайския парламент, предава Bloomberg.

„Северна Корея и САЩ все още не са постигнали истински мир, те се намират в едно продължително затишие.“, смята експертът по външна политика. „Те трябва да се замислят как да сложат край на войната и да изградят по-нормални отношения“.

САЩ и Северна Корея се съгласиха на примирие през 1953, с което се сложи край на 3-годишната Корейска война.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността Фу подчерта, че докато нейната страна се тревожи за ядрените тестове на Северна Корея, гражданите са по-притеснени от отговора на САЩ.

„Китайският народ е ядосан заради тестовете на водородни бомби, но още повече заради американските THAAD" (противоракетни комплекси за транс-атмосферно прихващане), обясни Фу, насочвайки към системата която САЩ изградиха, за да се предпазят от Северна Корея. „Комплексите покриват повече територия в Китай, отколкото в Северна и Южна Корея, взети заедно“, обясни тя.

Последни новини
Още от Новини