Германия: Мирното споразумение за Украйна далеч не е изпълнено

Външните министри на Русия, Украйна, Германия и Франция се срещнаха в Мюнхен

Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия каза, че изпълнението на мирното споразумение за Украйна все още далеч не е изпълнено година след като беше подписано, съобщава Bloomberg. Най-голямата европейска икономика призова страните, участващи в конфликта да положат повече усилия по изпълнението на споразумението. Това се случи след разговори с Украйна, Русия и Франция.

Интензивността на борбата е намаляла, но „все още сме далеч от изпълнение“ на споразумението, каза министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в Мюнхен на 13 февруари. „Неразрешените въпроси са лесни за посочване, но остават трудни за разрешаване“, допълни той. 

Русия, Украйна, Германия и Франция, които подписаха мирното споразумение на 12 февруари в столицата на Беларус Минск са се договорили да се срещнат отново в началото на март, каза министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин. 

Над 9000 души загинаха, а няколко милиона напуснаха домовете си след избухването на конфликта в Източна Украйна. Година след подписването на мирното споразумение обстановката остава нестабилна. 

Руския министър на външните работи Сергей Лавров критикува Украйна за това, че отказва да преговаря пряко с представилите на сепаратистите за прекратяване на военните действия, а вместо това разчита на руските военни като посредник.   

„Това е напълно контрапродуктивно и се базира на идеологически причини“, каза Лавров от Мюнхен. 

Лавров призова Украйна да направи конституционни реформи, гарантиращи постоянен статут на контролирания от бунтовниците донбаски регион и амнистия за бунтовниците, както е превдивено в мирното споразумение. 

Германският външен министър Щайнмайер каза, че разчита на отговорните лица в Киев и Москва да разберат, че точките по споразумението трябва да бъдат изпълнени. 

 

 

Последни новини
Още от Новини