Deutsche Bank изкупува обратно облигации за $5,4 млрд.

Ценните книжа са деноминирани в евро и долари

Deutsche Bank. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Deutsche Bank. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Deutsche Bank AG иска да успокои страховете на инвеститорите по отношение на финансовото си състояние и ценните си книжа и затова планира да изкупи свои облигации, деноминирани в евро и долари, на стойност $5,4 млрд., съобщава Bloomberg. Някои от облигациите са емитирани едва преди месец. 

Новината изпрати акциите на най-големия германски кредитор с 12% на 12 февруари, след тежката седмица, която изпратиха банковите акции. От началото на годината банковият индекс Stoxx Europe 600 Banks Index се е сринал с 25%, а измерителите на риска за банките и зстрахователите в Европа достигнаха най-високо ниво от 2013 насам. Инвеститорите се притесняват, че печалбите на банките ще пострадат заради евтиния петрол, забавянето в Китай, негативните лихви и изтеглянето на някои държавни фондове. 

Акциите на Deutsche Bank са поевтинели с 32% от началото на годината и според анализаторите ходът по обратно изкупуване на облигации е инструмент, с който банката да овладее паниката, но не се знае дали това ще успокои притеснението на инвеститорите, лежащо в основата на разпродажбите, а именно печалбата на банката. 

През януари Deutsche Bank обяви загуба за 2015 в размер на $6,8 млрд. евро, което се случи за първи път от 2008. 

 

 

Последни новини
Още от Новини