Руските златни резерви поскъпнаха с $8,5 млрд.

От 2006 Русия увеличава златните си резерви

Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Стойността на руските златни резерви се е увеличила с $8,5 млрд. от началото на годината, предаде Bloomberg. От 2006 насам Руската централна банка постепенно увеличава златните си резерви, а през миналата година купи рекордните 6,7 млн. тройунции. Тази нейна политика сега я направи един от най-големите бенефициенти от поскъпването на златото от началото на годината.

Благородният метал регистрира ръст от 15% от началото на 2015, а скокът му беше предизвикан от турболенцията на финансовите пазари, насочила инвеститорите към активи убежища, какъвто е златото. Златото стартира 2016 на ниво от малко над $1050 за тройунция, а към 12 февруари цената му е $1233 за тройунция.

През последните години Китай също провежда политика на увеличаването на златните си резерви. Двете развиващи се икономики обаче остават извън първите 4 в класацията на страните по обем на златните резерви.

Данни на Световния златен съвет показват, че към януари 2016 най-големи златни резерви има САЩ – 33% от общите световни златни резерви, на второ място е Германия с 14%, следват Италия и Франция с по 10% и едва след тях се нареждат Китай (7%) и Русия (6%).

Златото е една от най-добре представящите се инвестиции от началото на 2016, като благородният метал носи по-висока възвращаемост от всички суровини в суровинния индекс Bloomberg Commodity Index, както и от пазарите на акции, които се представят слабо през 2016.

 

 

Последни новини
Още от Новини