Отстъпленията на европейските банки

Колин Маклийн, основател и управляващ директор SVM Asset Management

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Коментар на Колин Маклийн, основател и управляващ директор SVM Asset Management за европейските банки. Интервю за Манъс Крани от студиото на Bloomberg в Лондон на 12 февруари 2016.

 

Повече от свръхпродадени са европейските банки, така че дори се връщаме към върховете на финансовата криза, през 2008. Все едно да хванеш падащ нож. Можем да използваме всички сравнения и клишета на света. Вие как гледате на банковата индустрия?

Смятам, че средата за банките ще бъде много по-тежка с толкова малки доходности и с очакванията за инфлацията. Имаме трудна среда.

Европейските банки не успяха да въведат напълно ред в балансите си, както направиха САЩ.

Това, което виждаме при цените на акциите е отражение на събитията на пазара за CDS и също на пазара на някои от необичайните облигации, условно конвертируемите облигации /CoCo bonds/, които се разпродават много рязко.

 

Има ли основание? Да видим GRR и MRR и ето го и EuroStoxx за банките, надолу с 30%. Ако се заровим малко по-дълбоко в MRR, за година - ще видим, че италианците и гърците май имат монопол. Смятате ли, че има смисъл Credit Suisse да потъне 43%, а Deutsche Bank - с 39%? Да не би пазарът да се тревожи от липсата на стратегия, липсата на експозиция? Това ли е критичният проблем? 27-годишен спад на Credit Suisse и загуба от 40% при Deutsche Bank! Могат ли да продължат с това инвестиционно банкиране?

Смятам, че тези двете ще се наложи да се преструктурират, особено Deutsche. Тя се опитва да расте като инвестиционна банка. Няма признаци да успява да изпревари американците в това и не вярвам, че има връзка с баланса. Има нужда от по-радикална промяна.

 

Колко радикалка и какво означава радикална промяна?

Радикалност в смисъла на RBS. Видяхме там намесата на правителството и дилевъриджа. От банките, имаха имат проблеми във финансовата криза, не сме видели същия дилевъридж при Deutsche Bank.

 

Последни новини
Още от Новини