Европа губи атрактивността си за инвестиране в бизнес имоти

Сред причините е ниската доходност на много пазари

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Броят на привлекателните възможности за инвестиции в европейския пазар на бизнес имоти е намалял заради понижаването на доходността и коректното ценообразуване на повечето пазари, сочи проучване на Cushman & Wakefield, цитирано от property-magazine.eu.

Докладът за индекса на справедливата стойност в Европа (European Fair Value Index) на агенция Cushman & Wakefield, публикуван тази седмица, определя най-привлекателните офисни, търговски и индустриални пазари като първокласни бизнес имоти за инвестиции за петгодишен период. Докладът показва, че предвид малката вероятност лихвените проценти в еврозоната да бъдат повишени преди 2018 г. доходността на първокласните имоти на ключовите пазари в региона вероятно ще остане без промяна до 2017/2018 г.

Централна и Източна Европа, периферията на еврозоната и балтийският регион имат най-големият дял на подценени пазари и представляват най-привлекателни възможности за инвеститорите. Германия е страната, в която най-много пазари се определят като справедливо остойностени, а Обединеното кралство все още има 19 сравнително добре оценени пазари и напредва все повече. За разлика от тях обаче швейцарските пазари продължават да изглеждат непривлекателни заради много ниската доходност на първокласните имоти – между 3,0% и 3,5%, и слабите перспективи за ръст на наемите, пише Investor.bg.

Индексът за Европа като цяло е на ниво от 55 пункта спрямо 62 пункта през третото тримесечие на 2015 г., което означава, че възможностите за инвеститорите продължават да изчезват.

Фъргъс Хикс, глобален ръководител по прогнозите на Cushman & Wakefield, казва: „Очакваме индексът да отбележи спад в краткосрочен план, тъй като търсенето на инвеститорите продължава да притиска доходността на имотите надолу, а привлекателните възможности за инвестиции изчезват. Нещо повече, предвид вероятността за допълнително облекчаване в еврозоната, не очакваме някакво повишение на доходността по европейските инвестиции преди 2017/2018 г. Очакваме офисните и търговските индекси да ударят дъното тази година, а индустриалният да достигне минимума си на края на прогнозирания период“.

Матео Валио Гралин, помощник-директор в компанията, добавя: „Предвиждаме индекса на справедливата стойност да постигне баланс при около 50 пункта и е малко вероятно да отбележи резкия спад от времето на финансовата криза. Причината е, че очакваме приемлив растеж в повечето икономики да доведе до ръст на наемите, а не до спад както при рецесията по време на финансовата криза“.

Последни новини
Още от Новини