Вдигането на лихвите в САЩ може да се забави, но стои на дневен ред

В тази насока протече речта на Джанет Йелън за паричната политика на Фед пред Конгреса

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв Джанет Йелън показа с речта си, с която представи икономическия доклад на Фед за полугодието пред Конгреса, че вдигането на лихвите в САЩ може и да се забави, но тези намерения няма да бъдат изоставени.

Йелън каза, че турбуленцията „значително“ е затегнала финансовите условия като е довела до поевтиняване на акциите, поскъпване на долара и увеличаване на вдигането на някои лихви.

„Тези развития, ако се окажат устойчиви, могат да натежат върху перспективите за икономическата активност и пазара на труда“, каза Йелън в речта си.

Въпреки някои негативни развития в световната икономика от края на 2015 и началото на 2016 Йелън каза, че не е видяла значителен спад в икономическия растеж в САЩ или в световен мащаб.

„Последните икономически индикатори не предполагат рязко забавяне в Китай“, каза гуверньорът на Фед.

Тя прогнозира, че американската икономика ще тръгне отново нагоре през текущото тримесечие след забавянето през последните 3 месеца на 2015, а също и че очаква растежът на заплатите да се увеличи.

Йелън отхвърли възможността за намаляване на лихвите, като каза, че „не вижда Комисията по паричната политика на Фед скоро да се намира в ситуация, в която да е необходимо да се намаляват лихвите“. Тя за пореден път изрази намеренията на Фед за „постепенно вдигане на лихвите“.

„Посланието, което Йелън се опитва да изпрати, е, че вдигането на лихвите ще бъде отложено, но че перспективите в по-дългосрочен план не са се променили много“, коментира Джонатан Райт, професор в университета Johns Hopkins в Балтимор и бивш икономист във Фед.

 

Последни новини
Още от Новини