Riksbank понижи лихвата в Швеция

Основната лихва вече е -0,5%

Стефан Ингвс, гуверньор на Шведската централна банка. Снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg Стефан Ингвс, гуверньор на Шведската централна банка. Снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg

Шведската централна банка (Riksbank ) понижи основния лихвен процент с 0,15%, като той вече навлиза още по-дълбоко на негативна територия, достигайки -0,5%.  Riksbank освен това е готова да използва пълния набор от инструменти, с които разполага, за да вдигне инфлацията и да не позволи на кроната да поскъпне. Решението ще влезе в сила на 17 февруари.

„Несигурността по отношение на развитията в световен мащаб все още е висока, а инфлацията е ниска и няколко централни банки следват по-разхлабена парична политика. Шведската парична политика трябва да се впише в контекста. Иначе валутният курс на кроната може да се повиши по-бързо от прогнозираното, което ще направи по-трудно увеличението на инфлацията и стабилизирането ѝ около 2%“, казаха от Riksbank .

Шведската централна банка е една от петте в световен мащаб, които поддържат отрицателни лихви заедно с ЕЦБ, Японската, Датската и Швейцарската централни банки. През последната година Riksbank  отрключи безпрецедентни монетарни стимули, които целяха да спасят икономиката от дефлация и да не позволят на кроната да поскъпне. Въпреки че икономическият растеж в страната е силен, а безработицата намалява, инфлацията не тръгва нагоре.

Прогнозата на централната банка е основната лихва да остане негативна и през 2017, преди през 2018 да достигне 0,2%. Прогнозата за ръста на БВП за годината е той да достигне 3,5%, а безработицата да намалее до 6,8%.

След обявяването на решението в 10 ч. българско време в рамките на 40 минути шведската крона поевтиня с 1,6% спрямо еврото от 9,4741 крони за евро до 9,6128 крони за евро, а към 13:30 ч. се успокои до 9,5 крони за евро.

 

Последни новини
Още от Новини