Рекорден ръст на френския износ на вино и спиртни напитки

Френският износ на вино и спиртни напитки е достигнал историческо равнище от 11,7 млрд. евро през 2015

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

След две години на лек спад френският износ на вино и спиртни напитки през 2015 е достигнал историческо равнище от 11,7 милиарда евро, обяви днес Федерацията на износителите, предава Investor.bg.

Този резултат, бележещ растеж от 8,7% за една година, се дължи основно на продажбите на шампанско и коняк и на благоприятния валутен курс с отслабване на еврото. Негазираните вина обаче продължават да страдат от недостатъчното предлагане, според професионалистите.

Впечатляващият резултат, "който се равнява на продажбата на 126 Еърбъса", подчерта президентът на Федерацията Кристоф Навар, позволява на сектора да си върне загубеното миналата година второ място по износ след авиацията.

В същото време експедираните обеми са намалели с 3,6% до 188 милиона продадени каси, а без отчитане на шампанското спадът при вината достига 5,2 на сто. Тенденцията се наблюдава трета поредна година, уточни Навар.

И докато при шампанското има увеличение (4,8 на сто), както и при коняка, то пазарният дял на виното и спиртните напитки не спира да се свива. За 15 години показателят се е понижил от 45 до 30%, отбеляза ръководителят на федерацията.

По думите му шампанското, конякът, бордото и бургундското вино покриват 67% от износа (като стойност - бел. р.), но само 28% от обема.

На САЩ и Китай се падат 75% от растежа в контекст, в който нововъзникващите пазари, особено в Азия, търсят нисък клас вина. При тях Франция понася тежестта на конкуренцията от Новия свят начело с Чили и Австралия.

Последни новини
Още от Новини