Маслянков: Очаквам качествен скок в роботиката

Светът е бизнес, 11.02.2016

Юлиян Маслянков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Юлиян Маслянков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Четвъртата индустриална революция се случва през последните няколко години и ще доведе до много сериозни промени в начина ни на живот и в начина, по който работи всеки един от нас. Това каза Юлиян Маслянков от TBI Info в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на специалиста третата индустриална революция бе автоматизацията и голямото развитие на информационните технологии, която доведе до увеличаване на производството и масовизацията на продуктите. Четвъртата ще направи нашия живот много по-различен. Количеството данни ще доведе до развитие на концептуалните технологии.

Гостът коментира и какви са основните характеристики на тази революция, 3D принтерите и кои са професиите, които ще изчезнат. По въпроса до къде ще стигне човечеството в опитите си да създава все по-съвършени машини, наподобяващи човешкия мозък Маслянков каза:

„Машините мислят много по-бързо и допускат по-малко грешки, но поне според мен, никога няма да изпитват емоции, което ги прави по-различни от човека“.

Това, което ще бъде от решаващо значение в бъдеще ще е образованието. Според Юлиян Маслянков от ключово значение е, че „образованието в България е доста изостанало, а промените трябва да се случат „много бързо“:

„Най-доброто хапче е образованието. А то става все по-достъпно с навлизането на облачните услуги“.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини