ЕЦБ маха банкнотата от 500 евро?

Властите в Европа все повече подозират, че копюрите се използват с незаконни цели

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля съдбата на банкнотата от 500 евро, тъй като нарастват опасенията за използването ѝ при прането на пари и други престъпления, а полезността ѝ при крупни разплащания е поставена под въпрос, съобщи членът на изпълнителния съвет на институцията Беноа Кьоре, предава Investor.bg.

Информацията за подобно възможно решение се появи преди няколко дни първоначално в германския реномиран всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Властите в Европа все повече подозират, че тези банкноти се използват с незаконни цели - аргумент, който не можем повече да пренебрегваме, посочи Кьоре.

На въпрос дали централната банка подготвя радикални решения за бъдещето на банкнотата, той отговори: „активно обмисляме този въпрос и ще вземем решение скоро“.

Купюрата от 500 евро бе пусната, тъй като някои страни от еврозоната искаха еквивалент на банкнотата от националната им валута с най-висока стойност, уточни Кьоре, като допълни, че първоначално е била полезна при разплащането с големи суми.

Този довод обаче все по-малко има значение на фона на развитието на електронното разплащане, отбеляза банкерът.

Последни новини
Още от Новини