Застрашена е програмата на МВФ в Украйна

Изявление на Кристин Лагард

Киев, Украйна, 12 март 2015. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg Киев, Украйна, 12 март 2015. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg

Програмата на МВФ в подкрепа на украинската икономика не може да продължи, ако властите не предприемат усилия за реформа, предупреди на 10 февруари генералната директорка на фонда Кристин Лагард, цитирана от АФП.

"Разтревожена съм от бавните темпове на напредък на Украйна за подобряване на управлението на публичния сектор и борбата с корупцията", каза Кристин Лагард.
"Без нови значителни усилия за подобряване на реформите в управлението и борбата с корупцията е трудно да се предвиди как ще продължи програмата, подкрепяна от МВФ".

Заем
Украйна очаква да получи поредния транш от 17,5 млрд. долара заем от МВФ. Фондът блокира превода на 1,7 млрд. долара през септември 2015, след като правителството на президента Петро Порошенко забави изпълнението на обещанието да реформира данъчната система.

Политическа криза
В началото на февруари премиерът Арсений Яценюк обяви, че правителството ще запази ангажимента си към икономиката след оставката на четирима министри, сред които и министърът на икономиката Айварас Абромавичус.

 

Последни новини
Още от Новини