Ренци: ЕС е като оркестъра, който свири на Титаник

Според премиера на Италия ЕС няма ясна стратегия за излизане от трудната ситуация

Матео Ренци, премиер на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Матео Ренци, премиер на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианският премиер Матео Ренци каза, че ЕС няма ясна стратегия за излизане от трудната ситуация, в която се намира и посочи Италия за водещ пример за постигането на по-добри резултати.

„ЕС е като оркестърът, който свири на Титаник. Ние направихме реформи и сме в позиция, от която можем да кажем на ЕС: 'Приятели, можем да променим този погрешен, бюрокатичен подход'“, каза Ренци в интервю от своята резиденция в Рим.

ЕС действително е в трудна ситуация, като трябва да се справи с бежанска криза главно заради конфликтите в Сирия и Либия, както и с възстановяването на икономиката, която така и не успява да покаже достатъчно убедителни резултати. Освен това въпреки развитието по въпроса през миналата седмица, все още на дневен ред стои възможността Великобритания да напусне ЕС.

Предложенията на Ренци за въвеждане на ред включват използване на финансовите и военни ресурси на ЕС, там където могат да бъдат от значение и осъзнаването на това къде те не са достатъчно ефективни. Това означава разхлабване на бюджетния контрол, което да помогне за справяне с бежанската криза, изпращане на войски в Либия и помирение с Русия.

За да оправдае исканията за бюджетни облекчения Ренци посочи прогреса, който е постигнал в Италия от идването си на власт през 2014 – нова избирателна система, реформа в Сената и нови правила на пазара на труда, които да направят назначаването и уволняването на служители по-лесно.

„Италия не е решила всичките си проблеми, но през последните 2 години показа, че всичко е възможно“

Последни новини
Още от Новини