Печалбата на Maersk е спаднала с 84% през 2015

Причините се крият в по-ниските енергийни цени и вялата търговия

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Собственикът на най-голямата линия за морски контейнерни превози в света A.P. Moeller-Maersk отчете срив на печалбата от 84% през 2015, след като петролното ѝ подразделение понася удари от по-ниските енергийни цени, а товарното ѝ подразделение е притиснато между мудния ръст на търговията и свръхкапацитета, съобщава Investor.bg.

Maersk обяви, че нетната печалба е достигнала $791 млн. миналата година спрямо $5,02 млрд. през 2014. Резултатите са в пъти по-малки от средната оценка от $3,7 млрд. на 16 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Резултатът включва отписване от стойността на петролни активи на Maersk в размер на $2,6 млрд., съобщи базираната в Копенхаген компания.

„Предвид нашите очаквания, че цените на петрола ще останат ниски за по-дълъг период, отписахме стойността на няколко актива на Maersk Oil”, заяви главният изпълнителен директор Нилс Смедегаард Андерсен. „Ще продължим да укрепваме позицията на групата чрез силно оперативно представяне и инвестиции в растежа“.

През октомври Maersk стартира програма за намаляване на разходи за двете си най-големи подразделения, за да намери решение на описваното от анализаторите като перфектна буря за конгломерата, който исторически намира подкрепа от положителни условия на пазара поне за едно от двете си подразделения.

Maersk в сряда съобщи още, че основната печалба за 2016 ще бъде „значително под“ миналогодишната от $3,1 млрд.

Печалбата на подразделението Maersk Line също ще бъде „значително под“ нивото от 2015 в размер на $1,3 млрд. Maersk Oil ще отчете загуба тази година, заяви компанията. Подразделението в момента постига рентабилност, когато цените са в диапазона между $45 и $55 за барел, коментира още компанията.

Последни новини
Още от Новини