НАТО разширява обхвата си в Източна Европа

Алиансът може да разположи по до 1000 войници в Литва, Латвия, Румъния, Естония, Полша и България

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

В реакция на политиката на руския президент Владимир Путин НАТО възнамерява да разположи допълнителни войски на територията на източните си страни членки, предава DPA.

Министрите на отбраната на съюзниците дадоха в Брюксел зелена светлина на съответните планове за това. До следващата среща на върха на НАТО през лятото във Варшава те трябва да са реализирани.

Допълнителното присъствие на НАТО ще бъде организирано чрез многонационални сили, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. За тяхната интензивност, численост и състав все още не е взето конкретно решение.

Многонационалните сили следва да покажат ясно, че каквото и да е нападение срещу съюзник ще се счита като нападение срещу всички съюзници, заяви още Столтенберг.

Според източници на DPA се предвижда в дадена страна да се разположат до 1000 войници на алианса. Освен в балтийските Литва, Латвия и Естония такива войски ще има и в Полша, България и Румъния.

В тези страни още от миналата година НАТО изгражда свои регионални централи. Засега обаче в тях са стационирани само по няколко десетки войници. 

"Това е силен сигнал за единността на алианса… В случай на атака, откъдето и да идва тя, всички съюзници ще отговорят“, заяви Столтенберг.

В Източна Европа Северноатлантическият алианс възнамерява да бъде гъвкав и да съчетае разполагането на ударните сили с възможността да се осигурят бързо подкрепления.

„По време на Студената война стотици хиляди военни стояха от двете страни на границата един срещу друг, но днес ситуацията в сферата на безопасността се е променила“, посочи Столтенберг.

Той добави още, че Алиансът ще проучи възможността как да помогне на Турция в отразяването на мигрантската криза.

„В края на миналата година решихме, че е нужно да осигурим мисия за подкрепа на Турция, която да включва удължаването на присъствието в Турция на противоракетните батареи на НАТО Patriot, допълнително въздушно и морско патрулиране в Черно и Средиземно море“, отбеляза още Столтенберг.

Последни новини
Още от Новини