Колко мрачно изглежда бъдещето за минния сектор

Дейвид Уилсън от Citigroup Global Markets с коментар пред Bloomberg за бъдещето на минния сектор

Бъдещето на минния сектор Бъдещето на минния сектор

Дейвид Уилсън, Citigroup Global Markets: За момента не виждаме достатъчно приспособяване от страна на миньорите, що се отнася до значителното забавяне в търсенето от страна на най-големия потребител на метал в света – Китай. Въпреки че видяхме приспособяване на някои пазари - то е частично, не е равномерно, а миньорите не смятат, че се намират в среда на понижено търсене, което може да продължи дълго.

В Южна Африка имат стратегия да продължават да произвеждат. Ще ви покажем съотношение между юана и медта. Падащият юан е в жълто, а в бяло е повишаващият се китайски внос на мед.

Дейвид Уилсън, Citigroup Global Markets: Медта е много евтина, но означава и че китайските купувачи вероятно смятат, че желязото ще продължава да се обезценява, така че защо да не купуват. След няколко месеца медта ще бъде много по-скъпа, ако имаме продължаващо поевтиняване.

Значи означава ли, че има силно търсене на мед и много резерви?

Дейвид Уилсън, Citigroup Global Markets: Звучи логично, като се има предвид какви са цените и какво наблюдавахме в началото на годината. Китайското Държавно бюро за материални резерви направи оферта на местни производители, което без съмнение сви вътрешния пазар.

Интересно е, че притокът на внос, който наблюдавахме в четвъртото тримесечие, беше изключително силен – около 26% на годишна база. Безмитните наличности почти не се промениха до декември. Всъщност до януари паднаха до около 40 000 тона. Стои въпросът къде отива тази мед. За момента е трудно да се даде отговор. 

 

Последни новини
Още от Новини