Каква е вероятността Фед да повиши лихвите през март?

Коментар на Дейвид Инглес в предаването „First up”, 10.02.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дейвид Инглес, Bloomberg коментира вероятността Фед да повишите лихвените проценти през март в предаването "First Up" по Bloomberg TV.

Фед се влияе от макроикономическите данни, а те, разбира се, се променят. На фона на действията на Японската централна банка и липсата на адекватна реакция на пазарите днес в унисон с действителността до някаква степен, тези вълнения, мога да предположа въз основа на това, което инвеститорите сигнализират, преди всичко биват подхранвани от спекулации. В края на деня Фед може да обърне настроенията. Това можем да прочетем като сигнал на пазарите. До някаква степен и от Фед. Вероятността Федералния резерв да повиши лихвените проценти следващия месец на практика са нулеви. Разбира се, една и съща монета може да има две страни. В този смисъл, ако погледнем опциите върху валутната двойка EUR/USD, според трейдърите вероятността за понижение на лихвените проценти на срещата на Федералната комисия за отворения пазар (ФКОП) през март е около 8%.

Инвеститорите очакват днешното изявление на Джанет Йелън пред Конгреса на САЩ. От Citi заявиха, че нейното изказване вероятно ще отключи тези панически движения на финансовите пазари, а може би ще накара да затихнат спекулациите, свързани с вероятността Фед да последва примера на Японската централна банка или ЕЦБ и въведе отрицателни лихви. Нека да погледнем графиката. Щатският долар продължава да губи позиции спрямо японската йена. Имаме чудесна новина на сайта, както и на терминала и тя е свързана с поскъпването на японската йена. „Трейдърите увеличават залози си, че японската йена ще продължи да поскъпва спрямо щатския долар. Всъщност това ни показва, че залозите на инвеститорите за покачване на двойката USD/JPY достигат 5-годишно дъно. За справка валутната двойка е записала подобно равнище последно през 2010. Така че говорим за нещо, което трябва да наблюдаваме много внимателно. Ситуацията е много подвеждаща. Според изявленията на някои официални представители на Фед през последните няколко месеца поскъпването на щатския долар е всъщност резултат от затягането на паричната политика. Това предизвика тази несигурност, която виждаме на пазарите днес, разпродажбите на акции в банковия сектор. Това, което сигнализират движенията на пазарите е просто израз на настоящата среда. Разбира се вниманието на инвеститорите е насочено към изявлението на Джанет Йелън пред Конгреса на САЩ.  

 

Последни новини
Още от Новини