Индустриалното производство в най-големите европейски икономики надолу през декември

След Германия спад регистрираха и Италия, Франция и Великобритания

Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Индустриалното производство на втората и третата по големина икономики в Еврозоната – Франция и Италия – отстъпва на месечна база през декември 2015.

В Италия спадът е в размер на -0,7% спрямо ноември, докато във Франция понижението достига -1,6%. Най-голям спад в производството във Франция бележи миннодобивния и енергийния сектор -5,2%. Въпреки спада през декември за цялата 2015 френското индустриално производство расте с 2%.

Индустриалното производство на Великобритания, която е втората най-голяма икономка в ЕС, също бележи спад на месечна база през декември, като той достига 0,2%. И в Обединеното кралство за спада най-много допринася  миннодобивния сектор.

Слабите данни за производството в най-големите европейски икономики, които остават по-ниски от прогнозите, показват както крехкото възстановяване и проблемите в Европа, така и трудностите пред световната икономика през последните месеци и забавящото се търсене.

На 9 февруари данните за немското индустриално производство също разочароваха, като то отбеляза спад от 1,2% на месечна база през декември.

Последни новини
Още от Новини