Христов: До март ще завършим успешно увеличението на капитала със 100 млн. евро

Investbook, 10.02.2016

Асен Христов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Асен Христов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На 29 декември ние гласувахме увеличение (на капитала с облигационен заем – бел. ред.) и внесохме голяма част от сумата, като увеличение на капитал. Това каза Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд Груп България в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria. "Предстои и записването му в Търговския регистър, като към този момент той е увеличен със 82,5 млн. евро. Предстои да видим дали нашите партньори от Global Finance ще внесат техните полагащи се 17,5 млн. евро, за което имаме тяхното предварително становище и мнение, че те няма да се възползват и ние ще ги довнесем. Предполагам, че в края на февруари, началото на март ще завършим успешно увеличаването на капитала на Евроинс Иншурънс груп със 100 млн. евро".

Христов каза, че причината „в никакъв случай“ не е румънското дружество.

„Румънското дружество е най-силното в групата на Евроинс Иншурънс Груп. В Румъния, към края на 2015 година дружеството ще бъде в топ 3, дори предполагам, че ще е второто по големина и размер. То е най-силното в групата на Иншурънс груп. В Румъния дружеството нарасна през последните три години три пъти, в резултат на което се наложи да се довнесат средства“.

Застрахователят изтъкна, че в България са излезли информации, че това е в следствие на недостиг на капитал: „Това е така. Има недостиг на капитал при такова нарастване на бизнеса. Ние също така взехме решение за увеличение на капитала с около 40 млн. евро и от тези 100 млн. евро 40 млн. са предназначени за Румъния.“

Що се касае до облигационния заем, Христов каза: „Аз смятам, че към края на април, той ще бъде изцяло завършен“.

Относно пазарната експанзия на Евроинс Иншурънс Груп застрахователят обясни, че компанията „не крие амбицията и целта на Еевроинс Иншурънс Груп да се превърнем в единствения в Източна Европа независим застрахователен играч“.

„Независим, защото той ще е независим от всички познати играчи до сега, съществуващи застрахователни групи. Мисля, че в някои страни вече сме го постигнали. Пазарният ни дял в Румъния е близо 15%, в България е около 7, в Македония – 9%. В Украйна, закупувайки това дружество мисля, че навлизаме на изключително перспективен пазар“.

Христов каза, че компанията вече работи успешно на още повече европейски пазари.

„Имаме право да открием клонове, и вече го направихме в Чехия и Словакия, както и работим на freedom-of-services в Полша и в Гърция".

Относно предстоящите стрес-тестове, Христов обясни, че в България няма да се правят стрес-тестове, а проверка на активите и пасивите на дружествата, като изказа мнение за това кои са дружествата на българския пазар, които са облагодетелствани от начина, по който ще се провеждат те.

„Защо ние сме единствената страна в Европа, която едновременно прави такива тестове и в банковия, и в пенсионния, и в застрахователния сектор?“, попита Христов и добави: „Ние искаме да покажем, че сме някакви отличници ли? Мисля че това е насочено срещу пазара и се съмнявам в компетентността на регулатора“.

Вижте още във видеото: 

 

Последни новини
Още от Новини