Джефри Ю: Спестовността в САЩ расте с 5.5% на годишна база

Ако разчитате на обезценка на валутата, за да се задвижи износния импулс на развиващите се страни, фокусиран около американския потребител, това няма да се случи, каза стратегът по управление на активите в UBS

Джефри Ю Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джефри Ю Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът правилно ли го оценява? Какво ще каже после Йелън?

Не смятам, че Йелън ще бъде много агресивна. Всичко различно ще изостри напрежението повече. А ние тъкмо се стабилизирахме малко – екраните бяха зелени тази сутрин. Иначе ще иска да предаде позитивно съобщение за американската икономика, както и че Фед е зависим от данните. Централните банки не трябва да призовават към разпродажби веднага щом нещата не потръгнат с малко. Това само влошава ситуацията. Видяхме това от Марио Драги през последните няколко тримесечия. Той пък казваше, че нещата се оправят, а пазарите не се хващаха на въдицата. След това акцентът ще бъде, че ако не видят причина да променят лихвите няма да го направят.

Джеф, тук има истинска дилема. И тя е подобна на декемврийската, но както казах пазарните движения ще подсилят нейните последствия. Не можем да спорим за данните от пазара на труда, но поне на повърхността са стабилни. Растежът на доходите се ускорява. И тъкмо когато това стане глобалния спад се отслабва. Решението става все по-трудно къде да се позиционираш.

Обикновено когато нарастването в доходите се ускори нарастването в потреблението също се ускорява. Спестовността в САЩ се е покачила. През ноември увеличението е 5.5% на годишна база и расте през последните шест месеца успоредно със спада при горивата. Следователно този глобален петролен дивидент не способства съживяването на световната икономика. Щатите няма да се безспокоят за това – просто означава, че влизат в период на нисък растеж, но домакинствата и корпоративните баланси се държат стабилно. При развиващите се пазари картинката е различна. Ако разчитате на обезценка на валутата, за да се задвижи износния импулс на тези страни, фокусиран около американския потребител, това няма да се случи.

Мислиш ли, че ще иска да разбере как турбуленциите в началото на годината влияят на реалната икономика? Защото има едни аспекти от глобалната икономика, които са засилили ефектите от паричната политика на САЩ и други, които са ги отслабили. Има чувството, че живеем в напълно различен свят отколкото само преди шест седмици.

Абсолютно и както Драги каза условията не са се променили, значи трябва да си промените мнението за нещата. Споменахте финансовите условия. Ако се върнете към стенограмата от декемврийското решение, все още чакаме януарската стенограма, не звучаха особено загрижени за финансовите условия. Има малко стрес във високодоходния пазар, както и в енергийния, но общо взето неприятностите свършват там. Как ще се променят тези условия ако отслабиш мотенарната политика ще бъде интересно да видим. Защото дори и ако не променят лихвите и количествените облекчения и я карат с плосък баланс и при растящ БВП това също ще е леко затягане. Но това за което съм страшно против е да намалят лихвите и тогава да проведат количествени облекчения.

 

Последни новини
Още от Новини