Булгаргаз предлага по-ниска цена на газа от 1 април

Газовото дружество очаква по-ниски доставни цени на суровината през пролетта

image not found image not found

Намаление от 20,64% на цената на природния газ за второто тримесечие предлага "Булгаргаз". Така цената за клиентите на държавната компания ще бъде с почти 84 лева по-ниска спрямо първото тримесечие на годината - или 321,87 лева за 1 000 куб. метра, става ясно от съобщението на дружеството. 

Основната причина за предложеното значително намаление са очакваните по-ниски доставни цени на природния газ от пролетта. 

По-рано днес и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов прогнозира, че "Булгаргаз" ще предложи поне 20% по-ниска цена на суровината от пролетта. Неговите очаквания се базират на наблюденията му върху движението на цените на петрола на световните пазари в последните месеци. 

Investor.bg припомня, че цената на природния газ следи движението на петрола, но с 9 месеца закъснение. 

"Булгаргаз" прави обявление за очакваните цени на природния газ за всяко тримесечие. По силата на Закона за енергетиката от дружеството първо изпращат очакванията си за движението на цената до медиите, а месец по-късно официално заявяват своето искане пред енергийния регулатор. 

КЕВР може и да не се съобрази с искането и да определи по-висока или по-ниска цена от предложената от газовото дружество. 

Последни новини
Още от Новини