Британското индустриално производство се свива с 1,1% през декември

Това е най-бързият темп от 2012 насам

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Британското индустриално производство се понижава през декември с най-резкия темп от 2012 г., като по-топлото време от обичайното свива потреблението на електроенергия и газ, пише Investor.bg. Производственият сектор, който е около 70% от индустрията, продължава да се свива и попарва надеждите за възстановяване през 2016 г.

Великобритания беше една от най-бързо растящите големи развити икономики за последните няколко години. Обединеното кралство обаче разчиташе до голяма степен на услугите за генериране на растеж, като по този начин се усложняват плановете за по-балансирана икономика. 

Индустриалното производство се свива с 1,1% на месечна база през декември, след като отчете 0,8% спад през ноември. Резултатът е по-лош от всички прогнози в проучването на Ройтерс, където средните очаквания бяха за понижение от 0,1%. На годишна база спадът е 0,4%

Британската статистическа служба ревизира надолу данните за индустриалното производство през четвъртото тримесечие от 0,2 до 0,5-процентов спад. Резултатът отразява значителен спад в потреблението на електроенергия заради необичайно мекото време.

За пръв път от началото на 2009 г. има три поредни месеца със спад в производствения сектор, който през декември се свива с 0,2% на месечна и с 1,7% на годишна база. През ноември понижението на месечна база беше 0,3%.

В сряда бяха публикувани данни за индустриалното производство и във Франция и Италия, като и в двете държави има спадове. Във Франция понижението е 1,6% на месечна и 0,7% на годишна база през декември, като прогнозите за годишното изменение бяха за 1,7% ръст в сравнение с декември 2014 г.

Индустриалното производство в Италия се свива с 0,7% на месечна база и с 1% на годишна база при очаквания за 1,4-процентова експанзия спрямо година по-рано.

Последни новини
Още от Новини