Барозо: Премахването на социалните плащания няма да откаже мигрантите от Великобритания

Бившият председател на ЕК е скептичен, че мерките, предложени от Туск, ще постигнат желания от Великобритания ефект

Жозе Мануел Барозо. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Жозе Мануел Барозо. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Предложението на ЕС да позволи на Великобритания да премахне социалните плащания за новите мигранти в страната от други страни членки на ЕС няма да откаже търсещите работа от Великобритания, каза бившият председател на ЕК Жосе Мануел Барозо.

На втори февруари председателят на Европейския съвет Доналд Туск излезе с проектопредложение за оставане на Великобритания в ЕС. То включва начин за премахване на социалните помощи за чуждестранни работници във Великобритания през следващите 4 години, мерки, които да защитят британската финансова система от намеса на регулаторните органи на еврозоната, както и повече правомощия за националните парламенти.

„Хората, които искат да отидат във Великобритания, ще отидат, ако основните човешки права са им осугирени“, каза Барозо в интервю за телевизия British Broadcasting Corp.

На въпрос дали мерките ще откажат мигрантите от това да влязат във Великобритания Барозо отговори: „Не, честно казано, не. Вече нещата зависят от условията на пазара на труда“.

Проектопредложението на Туск ще бъде гласувано на среща в Брюксел на 18-19 февруари, а за да бъде прието всички 28 страни членки на ЕС трябва да го подкрепят.

Последни новини
Още от Новини