Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ползите от електронното здравно досие ще бъдат усетени още този месец

Бизнес старт, 09.02.2016

Живко Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Живко Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Електронното здравно досие включва три компонента - електронно направление, електронна рецепта и същинското електронно здравно досие, където на едно място са събрани всички наши здравни записи. Това е важно, защото на този етап в системата на здравеопазването е много трудно да се събере качествена статистическа информация, а за бъде въведена оценка на здравните технологии е необходима такава. Това коментира финансистът Живко Иванов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Сегашната концепция на здравното министерство предвижда да спести пари от въвеждането на тези технологии на база на презумцията, че към момента има фалшиви хоспитализации, посочи Иванов. "Следващата стъпка, която може да доведе до ефективност на процеса, е да бъдат използвани технологии, които да събират данни от реалния живот на пациента и по този начин да улесняват диагнозата му".

От гледна точка на бизнеса и работодателите ползите ще бъдат усетени още този месец. Това би трябвало да облекчи огромните опашки в НОИ около датата за подаване на болнични. Има полза от електронизирането, но то трябва да бъде направено с разумни инвестиции и оценка на разходите и ползите, посочи още експертът.

На българска почва има дружество, което се опитва да намери решение в областта на телемедицината. По думите на финансистът това ще позволи в 70% от процеса на диагностика лекарят и пациентът да не се налага да се събират заедно. Тази стъпка би решила проблема с отдалечените райони и достъпа им до медицинска помощ.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт