Лунната Hова година не дава тласък на търговията в Китай

Все повече туристи харчат по-малко в страната

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Гледайки единствения посетител на своя магазин в Сидни Sydney Chinatown, Бинг Чен е притеснен, че бизнесът е тежко засегнат тази Лунна Hова година, което отговаря на опасенията, свързани с най-слабия темп на растеж на китайската икономика от 25 години насам, пише Investor.bg.

През предходните години магазинът на Чен е стоял отворен до късно, продавайки кожа от кенгуру, австралийска вълна и други стоки на тълпите от китайски туристи. Но със старта на Годината на маймуната магазините като този на Чен преживяват спад в търговията, тъй като младите китайци, които внимават с разходите си, или са си у дома, или предпочитат да не харчат толкова много.

“Клиентите ни намаляха наполовина”, коментира Чен, застанал до спретнато подредените рафтове в магазина си. “Преди работехме до 2 часа през нощта и по това време дори още имаше хора, но нещата вече не стоят така”.

Въпреки че рекорден брой китайци пътуват извън континентален Китай (109 млн. миналата година според GfK), Чен се опасява, че данните, че все повече туристи харчат по-малко, са верни, а броят на тези хора се увеличава бързо.

Китайската национална администрация по туризъм през декември 2015 прогнозира, че разходите на китайските туристи в чужбина ще достигнат 194 млрд. долара. Това се равнява на едва 1,5% ръст на разходите на потребител, в сравнение с 16,5% през предходната година.

Забавянето на растежа на икономиката на Китай доведе и до по-ниски разходи и в по-близки дестинации от Сидни.

В Хонконг посещенията от континентален Китай спаднаха с 15,5% през декември в сравнение с година по-рано.

От своя страна младите китайски туристи са по-независими. Същевременно страни като Австралия се целят към този пазар, като повече от 100 хил. китайци са кандидатствали за визи за Австралия през януари. Това е рекорден брой за един месец.

Но предстои да се види колко ще похарчат туристите по време на Лунната Нова година. Според търговците днес клиентите са много по-внимателни в избора, докато преди са действали по-скоро прахоснически. Цената остава особено важна в случая. 

Последни новини
Още от Новини