Как Италия ще се справи с лошите кредити

Интервю с финансовия министър на страната Пиер Карло Падоан

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан коментира пред Bloomberg споразумението с ЕС и влиянието му върху банковата система.

Джон Микълтуейт, Bloomberg: Изненадан ли сте от негативните реакции на пазара заради споразумението с ЕС?

Пиер Карло Падоан, финансов министър на Италия: Не съм сигурен, че пазарите показаха негативна реакция. Разбира се от известно време търсим начин да въведем начин за справяне с лошите кредити в системата. В много случаи регулациите върху държавната помощ не позволиха постигане на споразумение с Комисията. Сега постигнахме такова. Това е, което мислим, че можем да спечелим, имайки предвид обхвата на регулациите върху държавната помощ в Европа. Въпреки че някои пазарни реакции могат да бъдат възприети като негативни, се отчита голям интерес от банковата индустрия. Тя е уверена, че този инструмент, заедно с правителствените мерки, ще ускори пазара на необслужвани кредити.

Джон Микълтуейт, Bloomberg: Мога ли да ви попитам за една конкретна банка – Monte dei Paschi. Смятате ли, че отговорът на проблема там се крие в това решение, че банките ще се обединят и ще я спасят?

Пиер Карло Падоан, финансов министър на Италия: Monte dei Paschi има стабилна основа и разбира се значително количество необслужвани кредити. Така че съм уверен, че ще се намери решение с помощта на мерките на правителството, когато бъдат въведени, но основно защото италианската банкова система може да се облагодетелства от случаи като този с Monte dei Paschi.

Джон Микълтуейт, Bloomberg: Смятате ли, че отговорът на италианската банкова система се противопоставя на възможността някой чуждестранен инвеститор да се намеси?

Пиер Карло Падоан, финансов министър на Италия: Не се противопоставя, а го допълва. Но искам да подчертая факта, че за проблемите в банковата система, пред които страната се изправи през последните няколко месеца, самата банкова система си създаде решения, които показаха цялостната й устойчивост. Създадохме ресурси и инструменти изцяло доброволно за случаи, които иначе са непривлекателни, защото отново да спомена, ограниченията ни идват от регулациите върху държавната помощ. 

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Новини