Германското индустриално производство с неочакван спад през декември

Основен фактор за това е забавящото се търсене от чужбина

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Германското индустриално производство изненадващо отчете спад за втори пореден месец през декември, което е знак, че забавянето на основните пазари за износ задържа промишлената дейност въпреки силното вътрешно търсене, пише Bloomberg.

Производството, изчистено от сезонни колебания и инфлация, спада с 1,2% спрямо ноември, когато записаното понижение беше с 0,1% по ревизирани данни на Министерство на икономиката. Проучване на Bloomberg сред икономисти залагаше средна оценка за ръст от 0,5%. 

Отдръпването идва в момент на рекордно ниска безработица и ниски цени на горивата, които подкрепят потребителските разходи, но забавеният растеж в Китай и развиващите се икономики се противопоставя на тези положителни тенденции. На фона на това трябва да бъде отчетен и топлият декември, който понижи разходите за отопление.

Забавящото се търсене от чужбина се превръща в насрещен вятър за индустриалното производство в Германия. Така например растежът в Китай се очаква да се забави до 6,3% през 2016, спрямо 6,9% миналата година и 7,3% през 2014, се посочва в прогноза на МВФ от миналия месец. В същото време Китай е четвъртият най-голям експортен пазар за Германия.

„Индустриалното производство премина през застой в края на 2015“, обявяват от Министерство на икономиката в свое изявление. „Имайки предвид набора от поръчки през последното тримесечие, по-вероятно е компаниите отново да разширят производството си в началото на годината.“

Продажбите в чужбина и вносът спадат с 1,6% през декември според данни на Федералната статистическа служба. По-слабият растеж отвъд океана влияе и на нагласите на компаниите. Бизнес доверието спада за втори пореден месец през януари.

Спадът в индустриалното производство обхваща по-слабото с 2,6% производство на инвестиционни стоки. Производството на енергийния сектор отчита спад с 3%, а на потребителски стоки – с 1,4%.

В същото време безработицата спадна до 6,2% през януари, най-ниското си ниво от обединението на Германия насам.

 

Последни новини
Още от Новини