Бюджетният дефицит на САЩ ще е 3,3% през 2016

Прогнозата е на Белия дом

Снимка: Drew Angerer/Bloomberg Снимка: Drew Angerer/Bloomberg

Бюджетният дефицит на САЩ, който спадна до 2,5 на сто от БВП през 2015 (438 млрд. долара), ще нарасне до 3,3% от БВП през 2016 и до 3,2 на сто през 2017 при една и съща икономическа политика. Това прогнозира Белият дом, цитиран от AFP.

При такава хипотеза дефицитът ще се задълбочи до 5% от БВП през 2026 поради застаряването на населението и увеличението на разходите за здравеопазване, отбелязва агенцията. Ако обаче се вземат предвид реформите, предложени от демократите (данъчна реформа, такса върху петрола, данък върху абсолютната принадена стойност и др.), бюджетният дефицит не би трябвало да надвиши 2,6 на сто от БВП през 2017 и да не бъде повече от 2,8% през 2026.

Икономика на САЩ ще продължи да нараства с умерен темп през 2016 и 2017, прогнозира още Белият дом.

В документа се отбелязва, че слабата икономика в чужбина - в Европа и нововъзникващите пазарни икономики - най-вероятно ще окаже натиск върху растежа през идните две години. Посочва се по-специално забавянето на икономическия растеж в Китай и свиването на руската и бразилската икономика.

Според проектобюджета за 2017, публикуван от правителството на президента Барак Обама, нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) ще достигне 2,6% през 2016 и 2017, а безработицата ще спадне до 4,7 на сто тази година и 4,5 на сто догодина.

Тези прогнози съвпадат с очакванията на Международния валутен фонд, но са по-оптимистични от оценките на Федералния резерв на САЩ, което залага на увеличение на БВП от 2,4 на сто през 2016 (колкото миналата) и само 2,2 на сто през 2017.

Изразявайки задоволство, че САЩ са "засега най-силната и най-устойчивата икономика в света", Белият дом признава, че в сравнение с предишните периоди на експанзия, темпът на растежа в последно време е бил "доста скромен". Правителството обяснява тази слабост с естеството на финансовата криза и последвалата рецесия през 2009, в резултат на която домакинствата и компаниите силно са задлъжнели.

В икономическите си прогнози Белият дом залага на постепенно възстановяване на инфлацията до 2,1% през 2017, каквато е целта на Фед, след 1,5% тази година и едва 0,1% миналата година.

Бюджетът, представен от президента за финансовата 2017, която започва на 1 октомври, наподобява повече политическа декларация, отколкото работен документ, и няма никакви шансове да бъде одобрен от доминирания от републиканците Конгрес.

Осмият и последен бюджет на Барак Обама съдържа план за разходи, предвиждащ за 2017 да бъдат похарчени рекордните 4,1 трлн. долара за множество инициативи. Те включват започване на нова война срещу рака, борба с глобалното затопляне и с все по-големите заплахи от терористите от "Ислямска държава".

Последни новини
Още от Новини