Бумът на енергия от биомаса не се случи

Данните са от Агенцията за устойчиво енергийно развитие

Снимка: James MacDonald/Bloomberg Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Към 31 декември 2015 изградените мощности на биомаса у нас са 56,86 мегавата, става ясно от писмен отговор на енергийния министър Теменужка Петкова на въпрос, отправен от депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Димитър Танев.

Към края на миналата година произведената от биомаса електроенергия у нас е 223,317 гигаватчаса, е записано още в справката, цитирана от Investor.bg.

Данните са от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). Производителите на електроенергия имат задължението да декларират изградените мощности и произведената електроенергия на тримесечие и годишно. Това означава, че пълната картина какви мощности са присъединени към мрежата през миналата година ще бъде ясна най-късно до края на март.

Въпросът на двамата депутати е породен от една от промените в енергийното законодателство, извършена през лятото на 2015. Тогава, изненадващо средакционна промяна в пленарната зала - тоест без предварително обсъждане в парламентарните комисии, беше позволено централите на биомаса със суровина животински тор да получават преференциални цени при присъединяване до 1 юли 2016.

Месеци по-рано подобна възможност беше ограничена за другите мощности, произвеждащи електроенергия с възобновяеми източници, включително и от биомаса, но не с оборски тор.

Още тогава депутатът Мартин Димитров предупреди, че се задава нов бум - този път на централите, използващи животински тор. Той посочи, че само едно от електроразпределителните дружества разглежда искания за присъединяване за централи с обща мощност от 60 мегавата.

От данните на Теменужка Петкова е видно, че подобен бум засега не се наблюдава. През миналата година обаче са присъединени нови 11 централи с мощност от 9,3 мегавата от общо 33, работещи с биомаса към края на 2015. Все пак не всички от тях използват като суровина животински тор.

След 1 януари 2016 преференциалните цени и за централите на биомаса вече са отменени. Това стана с промени, направени през декември 2015 в Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Последни новини
Още от Новини