Продажбите на руски коли с по-голям от прогнозирания спад

Експерти очакват търсенето да спадне с още 4,7% през 2016

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Продажбите на руски коли спаднаха повече от прогнозираното за януари, разширявайки колапса от миналата година, който кара правителството да налива милиарди, за да подкрепи отслабналата индустрия, пише Bloomberg.

Продажбите на нови коли и лекотоварни превозни средства отбелязаха спад с 29% спрямо година по-рано след като през декември те бяха надолу с 46%, става ясно от изявление на Асоциацията на европейския бизнес в Москва. Средната стойност от четири оценки на Bloomberg залагаше спад от 23%.

Продължаващото отслабване на цените на петрола създава още трудности за автомобилопроизводителите, които вече се борят със слабото потребителско търсене и обезценяването на рублата. За икономиката на най-големия енергиен износител в света, следваща втора поредна година на рецесия, правителството приготвя да задели около 50 млрд. рубли (650 млн. долара) за подкрепа на автомобилната индустрия тази година на фона на 43 млрд. рубли, отпуснати през 2015.

„Продължаващата инфлация, задвижвана от изключително слабата валута, ще остане основното предизвикателство по дългия път на пазарното възстановяване.“ , смята Йорг Шрайбер, председател на съвета на автомобилните производители AEB. “Оповестеното наскоро разширяване на държавната подкрепа за отрасъла през първата половина на 2016 е стъпка в правилната посока”.

Правителството се опита да привлече белязаните от кризата руснаци в купуване на коли, предлагайки облекчения за автомобилни заеми и намаления за шофьори, които решат да се разделят със стария си автомобил.

Търсенето на коли вероятно ще спадне с още 4,7% тази година след спад от 36% през 2015, обяви Шрайбер миналия месец.

Последни новини
Още от Новини