Moody's понижи кредитния рейтинг на Западна Австралия

Международната агенция понижи кредитния рейтинг на щата с една степен по Аа2

| Препоръчан материал
Снимка: Scott Eells/Bloomberg Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Международната рейтингова агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Западна Австралия, след като глобалните сривове на цените на металите и суровините доведоха до свиване на приходите в държавния бюджет, пише Bloomberg.

Желязната руда е поевтиняла с повече от 60% през последните две години, макар обемите от добива на суровината да нарастват. Moody's понижи кредитния рейтинг на щата с една степен по Аа2.

Международната рейтингова агенция предупреди за нарастващите рисковете относно възможността държавният дълг на Западна Австралия да надмине заложения от правителството таргет, публикуван в шестмесечния доклад през декември. Правителството очакваше нетният дълг да достигне $39 млрд. ($27.6 млрд) до края на юни 2019. От Мооdy's обявиха, че продължаващите бюджетни дефицити на Австралия могат да доведат до увеличаване на дълговото бреме до 140% от приходи през фискалната 2016-2017.

„Спадът на цената на желязната руда, недостатъчните приходи в бюджета и липсата на мерки от страна на разходната част на държавните финанси са основните фактори, които водят до значително увеличаване на бюджетните дефицити“, посочват от агенцията. „В резултат на това държавният дълг на щата се повишава до по-високо ниво спрямо останалите щати в Австралия“.

Перспективите пред Западна Австралия са ограничени от „вялото икономическо развитие“ и забавянето на китайската икономика, посочват още от Moody's.

 

Последни новини
Още от Новини