Кога пазарите ще си върнат доверието

Виржини Мезонньов, управляващ директор Maisonneuve Global Advisors

Виржини Мезонньов, управляващ директор Maisonneuve Global Advisors. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Виржини Мезонньов, управляващ директор Maisonneuve Global Advisors. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Коментар на Виржини Мезонньов, управляващ директор Maisonneuve Global Advisors за инвестиционната среда в началото на 2016 и предизвикателствата пред инвеститорите. Интервю за Франсин Лакуа от студиото на Bloomberg в Лондон на 8 февруари 2016.

 

Може пак да имаме много бурна седмица. Пазарите се тревожат от нещо, но още не знаем какво. Говорим за евентуални негативни лихви в САЩ, резервите в Китай са 4-годишно дъно. Кога пазарите ще възстановят доверието си?

Пазарите трябва да започнат да виждат сигнали от централните банки и геополитически, че нещата се успокояват.

Миналата седмица Япония мина към негативни лихви. Макар и само за тримесечие и не всички резерви са на минус 0,1%, това е знак, че още една централна банка се присъединява към клуба на негативните лихви.

Това показва как сегашната система просто не работи и сме на непозната територия.

От друга страна имаме геополитическите въпроси продължават да играят важна роля. Това е заради продължаващите усложнения в Северна Корея, Китай - Южнокитайско море и САЩ, но и Близкия изток.

 

Но какво трябва да стане при централните банки? Те правят каквото могат и се борят, защото растежът е толкова слаб. Освен ако нямаме повторение на финансовата криза или шок, ще останем в това положение още известно време.

Абсолютно.

Сценарият на новата парадигма "слаб ръст-ниски лихви" ще остане на сцената известно време.

Има нужда от адаптацията на пазарите към тази реалност.

Инвеститорите трябва да намерят ниши на растеж по много по-гъвкав начин, отколкото са свикнали да търсят в последните 10-20 години.

 

Последни новини
Още от Новини