Чехия планира швейцарска защита за кроната

Чешката централна банка засилва бронята на местната валута

Чехия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Чехия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чешката централна банка засили продажбата на крони през декември, около месец преди да обяви разширяването на своя режим на намеса, целящ въвеждането на повече мерки за защита на валутата в швейцарски стил.

Пражките стратези закупиха чуждестранни валути на стойност 1,54 млрд. евро ($1,72 млрд.) през последния месец на 2015, за да предотвратят поскъпването на обменния курс над границата от 27 за евро. Това се казва в уебсайта на Чешката национална банка. Обемът на интервенцията бе с над четири пъти по голям, отколкото през предходния месец и на най-високо ниво от септември 2015.

Стабилният икономически растеж на Чешката република и разширените парични стимули на Европейската централна банка повишиха търсенето на кроната, принуждавайки монетарните стратези на Прага да предприемат действия за възпиране на притока на капитали, които би могъл да подкопае усилията им да повишат инфлацията. Миналата седмица централната банка удължи времето на валидност на горната валутна граница, като обеща да я държи на това ниво до 2017. От банката заявиха, че обмислят и отрицателни лихвени проценти, като допълнително средство.

"Нуждата от натиск върху обменния курс на чешката крона, както и значителното увеличаване на валутните интервенции, ще подтикне Чешката национална банка към сериозно обмисляне на налагането на отрицателни лихвени проценти", каза Радомир Як, главен икономист в Generali Investments CEE в Прага. „Аз все още вярвам, че Чешката централна банка ще пристъпи към тази стъпка, само като крайна мярка."

Централната банка също заяви, че нейните валутни резерви в еврово изражение са скочили до 62,5 млрд евро, към 31 януари 2016, като са били 59,2 млрд, евро месец по-рано. Това предполага, че по-нататъшни интервенции може би ще се изразяват в продажба на около 50 млрд. крони ($ 2,1 млрд), прогнозира Якоб Сейдлер, главният икономист на чешкото подразделение на ING Groep NV. Чешката банка ще публикува през март данните за намесата си през януари. 

Последни новини
Още от Новини