Китайският валутен резерв се сви до $3,23 трилиона

Плъзгането по наклонената плоскост продължава

Китайската народна банка, Пекин, 18.01.2016. Снимка: Килай Шен/Bloomberg Китайската народна банка, Пекин, 18.01.2016. Снимка: Килай Шен/Bloomberg

Китайският валутен резерв спадна до най-ниските си нива от 2012 година насам и достигна $3,23 трилиона. Това свидетелства за действия от страна на китайската централна банка по продажба на долари, след като йената падна до петгодишно дъно, изостряйки инфлационния натиск.

Най-големият в света валутен запас намаля с $99,5 млрд през януари, достигайки до $3,23 трилиона, според изявление на Народната банка на Китай, което бе огласено в неделя. Спадът, все пак е по-малък от прогнозирания в проучванията на Bloomberg, в които средната прогноза за спад бе от $120 млрд. долара. Резервът се сви с над половин трилион долара през 2015 година.

Паричните стратези се борят да задължат отслабващия юан на фона на забавящ се икономически ръст, потапящи се фондови пазари и засилено изтичане на капитали. Изглежда, че плъзгането по наклонената плоскост продължава, от изненадващото девалвиране на валутата през август, което централната банка предприе. Тогава резервът се срина с $94 млрд.

"Останалите резерви представляват значителен фонд от муниции, но бързите темпове на изчерпване в последните месеци не говорят за нищо друго, освен за неустойчивост", заяви Раджив Басивас, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в IHS Global Insight, Сингапур. "Местните частни инвеститори и световните валутни трейдъри виждат еднопосочен залог срещу валутата. Това доведе до мащабно изтичане на частни капитали от началото на 2015 година. Очакванията са, че PBOC в крайна сметка ще бъде принуден да капитулира, след като резервите изтънеят достатъчно".

Течът се засилва

Изтичането на капитали се увеличи до $ 158,7 млрд, през декември, достигайки най-високите си нива от септември. За миналата година то се изчислява на 1 трилион долара, по данни на Bloomberg Intelligence. Това представлява седемкратно увеличение на парите в брой, които са напуснали страната през 2014 година.

PBOC активизира усилията си, за да възпре масовото изтичане, като заплаши спекулантите, че ще бъдат наказвани. Тя интервенира на хонгконгския пазар миналия месец. Извън доларовите продажби, монетарните власти дадоха указания на някои китайски кредитори да спрат кредитирането с местна валута за ограничаване на късите продажби, ход, който доведе до скоростно и бурно покачване на междубанковото кредитиране на най-високи нива за всички времена.

Прогноза за юана

Според средната прогноза от проучване на Bloomberg до края на годината юанът ще се срине до 6,76 за долар. Валутата вече поевтиня с 1,24% от началото на годината, като в петък затвори на ниво от 6,5755 в Шанхай. Китайските финансови пазари са затворени, заради Китайската Нова Година.

Последни новини
Още от Новини