Аселборн: Европа не може да каже на турците какво да правят

Австрия призова и за евро-патрули на гръцките граници с България и Македония

Швеция се бори с променлив успех със застрашителния брой сирийски бежанци, както и с икономическата миграция. Снимка: Каспър Хадберг/Bloomberg Швеция се бори с променлив успех със застрашителния брой сирийски бежанци, както и с икономическата миграция. Снимка: Каспър Хадберг/Bloomberg

Европейският съюз се обърна с молба към Турция за спиране на бежанците, след влошаване на войната в Сирия. Европа е немощна и й липсва сила, „за да каже на турците, какво да правят“, твърди Аселборн. Подкрепяните от Русия сирийски офанзивни сили принуждават хиляди бежанци да се отправят на север. Външните министри на Европейския съюз са се обърнали към Турция с молба да подслони бежанците от Близкия изток, след като разпадането на бунтовнически позиции в Сирия заплашва да отприщи нова бежанска вълна. Австрия пък, настоява за полицейска мисия на ЕС в Егейско море, която да депортира бежанци, пристигащи в Гърция, обратно към Турция. Страната призова и за евро-патрули на гръцките граници с България и Македония.

СПЕШНИ МЕРКИ

Официални представители на ЕС заявиха, че имат малко влияние над Турция, дори и след отпускането на 3 млрд евро ($ 3,4 млрд) за подпомагане на правителството в Анкара, за да бъдат осигурявани работни места, подслон и храна за хора, бягащи от Сирия.

"Имаме влияние и възможности да предприемаме мерки в Европа, но за жалост не разполагаме със силата да казваме на турците какво да правят," заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн пред репортери по време на среща на ЕС в Амстердам на 6.02.2016.

Подкрепяните от Русия сирийски правителствени войски подгониха маса хора от Алепо, считана за крепост на бунтовниците. Тези бежанци се вливат към потока от над 1 милион мигранти, който заля Европа през миналата година.

Турция вече е пропуснала към Европа 5000 души, бягащи от Алепо, а „други 50-55 хиляди са на път", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в Амстердам.

ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОМЕНИ

Бежанската криза доведе до политически сътресения в Европа, които добавиха напрежение към последиците от продължаващата дългова криза. Тя подтикна избуяването на партии в Северна и Източна Европа, които са срещу приемане на чужденци в Европа и хвърли сянка на недоверие върху първенството на германския канцлер Ангела Меркел.

Изоставена от много европейски съюзници и изправена пред критиките на собствения си политически лагер за прекалено радушната си позиция спрямо бежанците, Меркел отпътува за Анкара на 1 февруари, за да се срещне с турските лидери. На 6.02.2016 тя възроди преговорите по идеята ЕС да привежда мигранти директно от Турция в рамките на национална квотна система.

"Трябва да се подготвим добре, ако искаме да се спре нелегалната миграция и трафикът на хора. Трябва да се предприеме законно разпределение на бежанците и всеки да поеме своя дял от тежестта на този проблем ", заяви Меркел в седмичното си изявление от Берлин.

Докато дипломатическите усилия да се спрат сирийските сражения изправят Русия срещу САЩ, европейските министри в Амстердам се срещнаха с представители на Турция и страните от Западните Балкани, с цел да се възпре мигрантската вълна на север.

Над 50 000 души са влезли в Европа през януари, десет пъти повече, отколкото година по-рано. Турция оспорва обвинението, че не е действала активно. Чавушоглу заяви, че броят на бежанците спада и доклади, сочещи обратното са "манипулация в медиите в европейските столици."

ВИЗОВИ ИЗИСКВАНИЯ

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини похвали Турция с напредък в най-малко две области: предлагането на работни разрешителни на сирийци, както и налагане на визови изисквания за пътуващи от други части на света, за да се предотврати навлизането им в бежанския поток, насочващ се извън Турция.

В търсенето на „европейско“ решение, европейските правителства до голяма степен вече са просто национални. Швеция, Дания, Германия и Австрия са сред страните, където временно отново се въведе проверка на самоличността по вътрешните европейски граници. Това застрашава системата за пътуване без паспорти, която обединява 26 страни.

Гърция, като първа европейска страна по маршрута от Турция към вътрешността, каза, че прави всичко възможно, за да приютява бежанците и да ги регистрира така, че те да се разпръснат в цяла Европа, според макар и спорната програма за релокация.  

ГРЪЦКАТА ГРАНИЦА

Унгария, един от най-яростните противници на програмата за релокация, обвини Гърция в раздухване на бежанската криза и заяви, че ЕС трябва да спира потока на границата с Македония, която не е страна от ЕС по маршрута от Гърция към по-богатите страни на север от Алпите.

" ЕС е беззащитна от юг", каза унгарският външен министър Питър Сжийарто.

Страни като Македония и Сърбия попадат натясно в центъра на политическо торнадо. Европа не може да ги превърне в "паркинг" за бежанците, каза Йоханес Хан, еврокомисар, отговарящ за връзките с региона.

Австрия, която наложи горна граница за бежанци миналия месец, призова за полицейска мисия на ЕС в Егейско море, която да депортира бежанци, пристигащи в Гърция, обратно към Турция. Австрия призова и за изпращане на евро-патрули на гръцките граници с България и Македония, принуждавайки правителството в Атина да се справя с последствията.

Последни новини
Още от Новини