Северна Корея изстрелва ракета между 7 и 14 февруари

Пхенян казва, че целта е изстрелването в орбита на сателит за наблюдение на Земята

Ким Чен Ун (вляво), лидер на Северна Корея. Снимка: Dieter Depypere/Bloomberg Ким Чен Ун (вляво), лидер на Северна Корея. Снимка: Dieter Depypere/Bloomberg

Северна Корея планира да изстреля балистична насочваща се ракета между 7 и 14 февруари, с която твърди, че ще изстреля в орбита сателита за наблюдение на Земята Kwangmyongsong, което в превод от корейски означава ярка звезда, съобщава Bloomberg.

Първоначалната информация сочеше, че изстрелването на ракетата ще се случи между 8 и 25 февруари, но сега срокът се свива и приближава с ден. 

Президентът на САЩ говори с китайския си колег Си Дзинпин за планираното от Северна Корея изстрелване и двамата се съгласиха, че то би било в разрез с множество резолюции на Съвета по сигурността на ООН, както и че ще „представлява още едно провокативно и дестабилизиращо действие“. 

Двамата лидери подчертаха „важността на силния и обединен международен отговор на провокациите на Северна Корея“. 

Японското министерство на отбраната е издало заповед за свалянето на всяка ракета, която застрашава да падне на територията на Япония. 

Северна Корея вече си навлече критики заради ядрения тест, който направи на 6 януари. 

Пхенян казва, че програмата, според която е планирано изследването на сателита за наблюдение на Земята, е чисто научна, но Южна Корея, САЩ и дори Китай, който е в по-близки отношения със Северна Корея изразиха съмнения.  

 

 

Последни новини
Още от Новини