Полша подкрепя плана за оставане на Великобритания в ЕС

Камерън се срещна с полските лидери във Варшава

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се справи с ключово препятствие в опита си да договори нови условия по членството на страната в ЕС. Камерън се срещна с полския премиер Беата Шидло, а след това и с лидера на управляващата партия Право и справедливост Ярослав Качински във Варшава на 5 февруари. След срещата Качински каза, че е „удовлетворен“ от плана за оставане на Великобритания в ЕС, който ще бъде обсъждан на среща на върха през този месец. 

Коментарът на Качински се отнася за проектопредложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за оставане на Великобритания в ЕС от 2 февруари. Предложението включва начин за премахване на социалните помощи за чуждестранни работници във Великобритания през следващите 4 години, мерки, които да защитят британската финансова система от намеса на регулаторните органи на еврозоната, както и повече правомощия за националните парламенти. 

Първоначално Полша беше една от страните, изразили съмнения по отношение на предложението, виждайки потенциал за дискриминация. Други членки на ЕС със съмнения са Унгария и Литва, а България не подкрепя предложението. За да бъде приет планът, той трябва да бъде подписан от всички 28 страни членки. 

Качински обаче заяви на 5 февруари, че интересите на поляците, които вече живеят във Великобритания са защитени в предложението на Туск и че Обединеното кралство може да помогне на полското правителство с „абсурдните“ дискусии в ЕС за ерозията на демокрацията в Полша. На срещата са обсъждани и други важни за Полша въпроси, като източния фланг на НАТО. 

„Имахме много добра дискусия, много съм доволен. Полша и поляците спечелиха много – пълни гаранции за всички, които в момента са във Великобритания, а също и тези, които имат деца да продължат да получават помощи“, каза Качински. 

„Разменихме и няколко думи за невероятните атаки срещу Полша и абсурдните дебати по въпроса дали демокрацията тук е заплашена и получихме пълно разбиране“, допълните лидерът на управляващата партия Право и справедливост Ярослав Качински. 

 

 

Последни новини
Още от Новини