Кери: Намеренията на Русия ще станат ясни до дни

Държавният секретар на САЩ за ситуацията в Сирия

Джон Кери, държавен секретар на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джон Кери, държавен секретар на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че до дни ще стане ясно дали Русия е готова да подкрепи мирните преговори и да прекрати засилените въздушни удари в Сирия, като допълни, че „хленченето за това“ няма да спре бомбардировките, предаде Bloomberg. 

Коментарите на Кери от 5 февруари идват след прекратяването на мирните преговори за Сирия в Женева само дни след започването им. Президентът на Сирия Башар Асад с подкрепа от Иран и Русия се опитва да си върне контрола над град Халеб. Кери заяви, че свободно падащите бомби, пускани от Русия, убиват цивилни, включително жени и деца. 

„Ударени бяха болници, квартали с цивилни, а в някои случаи след края на бомбардировките и когато хора се опитват да изтеглят ранените, бомбардировачите се връщат и ги убиват. Това трябва да спре. Никой не го поставя под въпрос. Но няма да се случи само с хленчене“, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери. 

Турският премиер Ахмет Давутоглу предупреди, че 70 хил. сирийци вече са се насочили към Турция от северен Халеб. Напрежението в региона расте като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в Холандия, че действията на Русия „предизвикват ръст на напрежението и нарушенията на турското въздушно пространство“. Руското министерство на отбраната каза, че има „разумни основания“ да подозира Турция в „интензивна подготовка“ за изпращане на войски в Сирия. 

„Всеки трябва да разбере – това се отнася най-вече за режима на Асад, а също и за Русия – че допълнително влошаване на хуманитарната ситуция намалява шансовете за успех на политическите преговори. Трябва да се движим точно в обратната посока“, каза германският канцлер Ангела Меркел. 

Борбата срещу Ислямска държава в Сирия сякаш започва да остава на заден план, докато в основна тема отново се превръщат различията в позициите на САЩ и Запада от една страна и Русия и Иран от друга по отношение на президента на Сирия Башар Асад. САЩ и Запада искат оттеглянето му, докато Русия и Иран го подкрепят. 

 

Последни новини
Още от Новини