Аржентина продължава да чисти дълговете си

Страната е предложила $6,5 млрд. на свои кредитори

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Аржентина продължава опитите си да се договори с кредитори, към които спря да обслужва задълженията си през 2001, съобщава Financial Times. Тогава страната спря да обслужва задължения на стойност $100 млрд., което доведе до съдебен процес, станал известен като „процесът по държавния дълг на века“. 

Сега страната е предложила да изплати на кредитори, непожелали да участват преструктурирането на аржентинския дълг, $6,5 млрд. от исканите от тях $9 млрд. Това стана ясно на 5 февруари след коментар на финансовото министерство на страната. Някои от кредиторите са приели условията, като сред тях са Montreux Partners и Dart Management.

Ако всички кредитори се съгласят на условията, това ще отвори пътя пред Аржентина за завръщане на международните капиталови пазари. 

Новият пропазарен президент на Аржентина Маурисио Макри удържа на думата си, като усилията му са насочени към изчистване на дълговете на Аржентина и прекратяване на делото, което се води срещу страната от кредиторите. Това беше едно от обещанията в предизборната му кампания. 

На 2 февруари Аржентина се договори с италиански кредитори, като ще им плати $1,35 млрд. по облигации, които спря да обслужва през 2001. Кредиторите изискваха $2,5 млрд., като в тях бяха включени емитентната стойност на облигациите плюс лихвите. В крайна сметка обаче те са се съгласили на плащане в размер на 150% от номинала на облигациите, който е в размер на $900 млн. 

 

 

Последни новини
Още от Новини