Здравната карта ще показва достатъчен брой ли са лечебните заведения

Министър Петър Москов представи проекта пред парламента

Снимка: ДСБ Снимка: ДСБ

Националната здравна карта няма да определя финансиране и с кои болници да сключва договор Здравната каса. Нейната цел е да покаже достатъчно ли са лечебните заведения, специалистите и медицинските дейности, както и да осигури качество на медицинската помощ.

Това каза здравният министър Петър Москов, който представи проекта на Националната здравна карта пред депутатите от ресорната парламентарна  комисия, съобщава Investor.bg

Той поясни, че с кои болници НЗОК ще сключва договори е предмет на методиката, чието обществено обсъждане вече приключва. По думите му там са посочени конкретни обективни критерии, на които следва да отговаря клиника, която има за цел да сключи контракт с Касата.

„Целта е картата да определи достатъчността от болнични структури и така да даде възможност на Касата да сключва избирателно договори”, обясни Москов. 

Той акцентира, че целта не е да се закриват болници, а да се намалят неизползваните легла в тях и така да се оптимизира системата чрез преобразуване на излишните легла в такива за долекуване, тъй като картата е установила дефицит именно на легла за продължително лечение.

Големите държавни болници няма да са приоритетни при сключването на договори, болниците няма да се делят по собственост, а по изпълнение на критериите, категоричен е Москов.

Министърът обобщи, че здравната карта е показала „изключителна неравномерност и нехомогенност” на болничните структури, на дейностите и специалистите в различните региони в страната. Той акцентира, че дефицитите са особено сериозни в извънболничната помощ и именно там ще бъдат насочени ресурсите.

Последни новини
Още от Новини