Toyota оповести рекордна печалба

Оперативната печалба се увеличава за периода между април и декември 2015 с 9% до 2,3 трилиона йени

Снимка: Akio Kon/Bloomberg Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Благодарение на силното търсене от страна на американците най-големият в света производител на автомобили Toyota отчете рекордна печалба през първите девет месеца на текущата фискална година.

Както обяви японският лидер в сектора след затварянето на пазара в Токио, оперативната печалба се увеличава за периода между април и декември 2015  с 9% до 2,3 трилиона йени (17,6 милиарда евро). Нетната печалба на групата възлиза на 1,89 трилиона йени (14,4 милиарда евро) - увеличение с 9,2% в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Investor.bg.

Компанията, към която спадат и специалистът по по-малките автомобили Daihatsu и производителят на лекотоварни автомобили Hino, увеличи и прогнозата си за текущата фискална година до 31 март. Сега Toyota очаква нетна печалба от 2,27 трлн. вместо 2,25 трлн. йени - увеличение с 4,4% спрямо предходната година. По отношение на приходите от продажби Toyota все още очаква подобряване с 1% на резултата – до 27,5 трилиона йени.

Данните обаче не вземат предвид временното преустановяване на производството в Япония. Заради експлозия в пещите на завод на Aichi Steel, доставчик на автомобилни части от стомана, има дефицит на някои части и японският автомобилен концерн ще спре производството си в страната в периода между 8 до 13 февруари.

Toyota произведе 4 милиона автомобила в Япония през 2015, от които 46 на сто бяха за износ. Спирането на производството може да повлияе на плановете на Toyota да произведе 4,13 милиона автомобила в страната през тази година, сред които и новия хибриден модел на Prius, който беше пуснат на пазара в САЩ през този месец и се произвежда единствено в Япония. 

Освен от слабата йена, която прави японския износ по-изгоден в чужбина, Toyota печели и от солидното икономическо възстановяване в САЩ, както и от ниските цени на горивата. Така например за първите девет месеца на годината компанията е продавала в Северна Америка около 2,1 млн. коли – с 33 хил. повече отпреди година. За сметка на това продажбите в Европа, както и в Азия, включително в самата Япония, спадат.

В Европа продажбите на Toyota спадат с около 16 хил. коли до 618 хил. броя. На родния си пазар японците са пласирали около 1,5 млн. коли, с 51 хил. по-малко, отколкото преди година. В останалата част на Азия продажбите спадат със 112 хил. броя до 1 млн. коли. 

Фактор за безпокойство е несигурността на някои развиващи се пазари. Освен това Toyota очаква нарастващи разходи.

Концернът възнамерява да асемблира 10,2 милиона автомобила през тази година, след като отчете 10,15 милиона продажби в световен мащаб през 2015, надминавайки за пореден път Volkswagen и други автомобилни производители и ставайки отново най-големият производител на автомобили в света по продажби.

Последни новини
Още от Новини