Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Софрониев: Злоупотребата с биометрични данни е невъзможна

Бизнес старт, 05.02.2016

Юлиан Софрониев. Снимка: Bloomberg TV Bulgari Юлиан Софрониев. Снимка: Bloomberg TV Bulgari

Ако до преди 10 години основно биометрията се прилагаше в сферата на сигурността и отбраната поради високите цени на технологията, към днешна дата над 1,2 млрд. смартфони и таблети използват сензори за пръстови отпечатъци. Технологията е изключително конкурентна като цени на старите технологии. Тя е по-надеждна и по-сигурна. Това коментира Юлиан Софрониев, изпълнителен директор на Biodit в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Все повече в света във всяка 2-3 болница се разполагат сензори за пръстови отпечатъци. Това дава по-високо ниво на сигурност и прекратява лошите практики с източването на здравните каси.

Цялостно израждане на подобна система е дълъг процес, който ще продължи няколко години. Сумите, които биха могли да се спестят от злоупотреби надминават значително инвестицията, която следва да бъде направена в една подобна технология. Цената на добрите биометрични сензори на пазара не надвишава 100 евро, посочи Софрониев. 

Преди два месеца беше отворена обществена поръчка, но тя засяга само изработката на специализиран софтуер. На този етап не е предвиден бюджет и няма финансиране за закупуването на хардуер и устройства, които да бъдат разположени в болниците. Леко притеснителна е информацията, която няколко политически лидери лансираха през последните седмици в медийното пространство, а именно, че доставчик на тези системи за болниците ще бъде фирма от Турция. Никой не се свърза със специалистите в бранша от България, коментира експертът.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт