Пазарите в Годината на маймуната

Марко Яо, анализатор на CLSA, представя своята фън шуй прогноза за Годината на маймуната в интервю на Анжи Лао в предаването Asia Edge, Bloomberg.

Марко Яо. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Марко Яо. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ето я маймунката. Мога да кажа от сега, че годината ще бъде малко шантава.

Благодаря за поканата, Анджи.

 

Каква е прогнозата за тази година?

В годината на огнената маймуна очакваме движението на индекса Hang Seng да мине през доста сътресения. Очакваме кратко засилване веднага след китайската нова година, последвано от пик през март тази година, а след това ще започне да се консолидира.

 

Какво е това, което притежава маймуната, което има такова отражение върху пазарите тази година?

В китайската култура, от една страна ние харесваме това животно, защото до някъде има човешки характеристики, но от друга страна не го харесваме, заради палавото й и пакостливо поведение, а и понякога смятаме, че тя е неконтролируема. Така че, ние вярваме, че ще има много пикове и спадове през следващата година.

 

Като говорим за палавост, нека видим нашият палав и непредвидим колега Дейвид Инглес, който следи пазарите в Азия. Дейвид?

Колко точни са тези прогнози? Аз ги следя от момента, в който се присъединих към Bloomberg. Стоях цяла нощ и направих някои съпоставки, като се върнах до 2013 година. Нека да започнем с годината на козата. С една дума, графиката показва, че прогнозата е грешна. Това е прогнозата, това е реалността. Това е пролетта и през май всичко се срина и не помръдна съществено чак до нивата, на които сме свидетели в момента. Така. Две години назад, в годината на коня, ще бъда честен, тук прогнозата е доста добра. Не е перфектна, изглежда повече, като водещ индикатор с изключение на един спад в третото тримесечие. Така че през тази година прогнозата е супер, въпреки че не е перфектна. Сега да се върнем с три години в годината на змията. Тук имаме тотално изместване. Нищо не сме нацелили с изключение на два пика, но пък въобще не влиза в прогнозата една огромна разпродажба. С други думи, ако искате да загубите много от парите на своите инвеститори, следвайте предсказанията на CLSA. Шегувам се, разбира се! В две от три прогнози тотално сме сбъркали, но ако сте следвали третата може да сте спечелили нещичко. Но разбира се, винаги има хазартен елемент. Празници са.

 

Предупредих те, че Дейвид е много пакостлив, но все пак говори сериозно и разбира се, малко на шега. Но ти си бил почти прав. Змия, кон, коза. Бил си наполовина прав и през миналата година. А какво да кажем за годината на маймуната, която обещава да бъде непредвидима. Тя вече се оформя, като такава. Кой ще бъде водещият фактор, който ще способства за това непостоянство на пазара?

Преди всичко искам да подчертая, че тук говорим за индекса Hang Seng, така че винаги е добра идея да се говори с анализатор на CLSA, но да се върнем на тази година. Годината на огнената маймуна. В същност говорихме за прогнозите по-общо, защото очакваме доста пикове и спадове. Разбира се , очакваме и някои възможности. Ако погледнем фън-шуй схемата тази година, ще видим, че маймуната стои точно над метала. Така че всички сектори, в които базисната суровина е металът, като например автомобилната индустрия, ще бъдат във възход.

 

Това ще бъде много интересно. Може би важи за втората част на годината, може да се отнася до енергийните източници?

Трябва да се срещнем малко по-късно през годината и тогава пак ще си говорим за моята прогноза.

 

Но все пак става дума за животно, което се люлее по дърветата. Хонконгският пазар на недвижими имоти също е един много интересен сегмент. Ще успее ли маймуната да си намери добър дом, може би с евтини наеми и спадащи цени на недвижимите имоти?

Очевидно си мечтаем за това. Това, което вещае прогнозата, обаче, е, че изтокът и западът ще се развиват добре. Препоръчваме да отправите поглед към Тайван или Кенеди Таун и да избягвате юга.

 

Ако си инвеститор и наистина вярваш в това, което вещаят звездите, коя е годината в която е най-добре да бъдеш роден, за да ти върви в годината на маймуната?

Всяка година носи различен вид късмет. Тази година ще донесе много щастие на родените в годината на змията. Шансовете хората, които са родени в такава година да имат много късмет са 10 от 9.

 

Трябва ли да търсят нещо конкретно?

Те ще се справят много добре в кариерата си, ще имат финансови успехи, ще се радват на щастлив живот.

 

Имате ли някакви планове за китайската нова година, Марко?

Не, ще остана в Хонконг, за да подкрепя икономиката.

 

Да, това е добра идея, като гледаме данните за представянето на туризма. Той се представя все по-слабо. Наистина не може да се разчита на постоянство през тази година, но винаги ни е приятно да си с нас в студиото.

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Новини