Охри: Бум в продажбата на луксозни имоти в Индия

Коментар на Аакаш Охари, изп. директор на DLF в предаването Trending Business, Bloomberg, 5.02.2016.

Аакаш Охари, изп. директор на DLF. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Аакаш Охари, изп. директор на DLF. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите за третото тримесечие току що излязоха тази седмица. Можем да видим, че сделките в сектора влияят положително на ръста на приходите, но пазарът на недвижими имоти в Индия продължава да бъде диктуван от купувачите. Ще видим ли занижаване на търсенето на имоти тази година в Индия?

Очевидно е, че приходите бяха окуражаващи и въпреки, че търговията беше добра, но ако забелязвате от публикуваните данни, че приходите са се покачили и това се дължи на големи инвеститори. Обратът тази година се дължи главно на продажбите в сектора на луксозните имоти.

 

Продажбата на луксозни имоти движат тази тенденция, но нивата на продажби на жилищна продължават да стоят на петгодишно дъно. Инвеститорите просто са затрупани от имоти, купувачи просто липсват. Какво ще стане с цените на жилища? Ще паднат ли или ще запазят нивата си?

В момента търсенето определено е предизвикателство. Това което предстои да видим е, че инвеститорите ще започнат да акцентират повече върху качеството и навременното предаване на обектите. Надеждата за раздвижване на пазара на жилища ще се върне в момента, в който това се случи. Що се касае до пазара на луксозни имоти, то на тази територия цените са с траен възходящ тренд. Двата сектора, които се развиват добре в момента са луксозни имоти и жилищата с ниски цени. И двата сегмента показват много обещаваща възвръщаемост.

 

По отношение на ръста на Индия, виждаме, че можем да очакваме 7 до 9% ръст тази година. Рупията, обаче, се намира на ръба на рекордно дъно. Икономисти и анализатори предричат, че може да падне с близо 4%. Очевидно това няма директно да помогне на имотния сектор, но считате ли че Индийската банка мерките, които взима правителството за стимулиране на ръста на икономиката се отразят позитивно на сектора?

За развитието на всеки сектор е важно да работи добре с правителството. Мисля, че мерките, които предприемат властите са смели, като програмите за развитие на Индия, „Мисия „Умни градове“, „Дом за всеки 2022“. Мерките за стимулиране на ръста подпомагат тези програми. Навлизането на чуждестранни инвестиции бе улеснено, това сочат направените проучвания. Приносът на чуждестранните инвеститори за развитието на Индия е голям и промените ще им помогнат да решат и да изберат Индия, като пазар, в който да продължат да инвестират и по-специално да изберат точно сегмента на недвижимите имоти. Този процес ще подпомогне и повишаването на ликвидността. Имотният пазарът е много ликвиден за инвестиции, а подпомага и раздвижването на сродни сектори. Някои са разочаровани, че лихвените проценти не падат, но аз съм сигурен, че Индийската централна банка има своите мотиви. Въпреки, че и в това отношение има промени, но това, което се случва в по-голяма или в по-малка степен, е че индийският консуматор вече е склонен да се примири с лихвените проценти, които трябва да плаща.

 

Има ли специална причина, поради която Индия е по-устойчива, по-гъвкава и някак встрани от големи икономически притеснения в сравнение с Китай, който, както виждаме, продължава да се забавя?

Индийската икономика винаги е била ориентирана към потреблението. Това, което става в момента, е че има огромно потребление. Китай, от своя страна, в момента преживява преход от икономика базирана на инвестициите, към икономика, базирана на потреблението. Ще има доста напрежение, докато се осъществи този преход. За това са и всички притеснения. Индийската икономика бе устойчива, както се вижда, през последните години. Има някои притеснения, но докато има търсене и потребление, с които Индия разполага в изобилие, Индия ще се развива добре. 

 

Последни новини
Още от Новини