Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Корупцията дърпа България надолу в класацията за икономическа свобода

Бизнес старт, 05.02.2016

Георги Ганев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Ганев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В класацията за икономическа свобода на фондация Heritage България стои доста добре спрямо съседните държави. Въпреки това през тази година има влошаване, коментира Георги Ганев, програмен директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той уточни, че всички данни, които са включени в индекса, публикуван тази година, се отнасят най-късно до 2014. Най-вероятно по линия на преразпределението на национален доход през бюджета, което нарасна значително през 2015 спрямо 2014, този показател ще се влоши.

Спадът в българския индекс се дължи на две неща. От една страна на по-лошия индекс в пазара на труда, свързан най-вече с увеличението на минималната работна заплата, и от друга на влошаването на бизнес средата. Две са областите обаче, в които имаме огромен проблем, а именно защитата на имуществените права и индекса на корупцията, коментира експертът.

Зависимостта на цели сектори от преразпределението през държавния бюджет или оперативните програми е огромен проблем. Той може да бъде преодолян единствено като „българите решим да преразпределяме по-малко през бюджета си“. Усвояването на европейските средства не е лошо, ако води до натрупване на основен капитал, но разчитането на държавата да реши всеки един проблем води до зависимост на огромна част от домакинствата и фирмите.

Вижте повече във видеото: 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт