Goldman: Фед ще повиши 3 пъти лихвите през 2016

Според анализаторите институцията няма да вдига ставките до юни

Джанет Йелън. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ (Фед) вероятно ще увеличи лихвените проценти три пъти тази година, като на заседанието през март ще се въздържи от промяна на паричната политика, прогнозира Goldman Sachs. По-рано инвестиционната банка очакваше Фед да пристъпи към затягане на политиката четири пъти през 2016, съобщава Investor.bg.

Според анализаторите Фед няма да вдига ставките до юни въпреки сигналите, че може да се намеси през април, ако икономическите условия в САЩ значително се подобрят. 

„Макроикономическите данни продължават до голяма степен да съответстват на прогнозите на Комисията по отворения пазар, но финансовите условия значително се усложниха“, казват от Goldman. “Представителите на Фед изглеждат склонни да изчакат известно време, за да съберат данни и на наблюдават развитието на пазара”, пише още в изявлението.

Банката посочва още, че прогнозата ѝ за трикратно затягане на паричната политика е над пазарните очаквания, според които има 50% вероятност Фед да вдигне лихвите тази година, и 25% вероятност да има понижение.

„Последните коментари на представителите на Фед показват, че за тях затягането на паричната политика би било прекомерно и би имало последици върху растежа и върху бъдещите решения през 2016“, смятат от Goldman.

Това до голяма степен съответства на последното изказване на председателя на Фед за Ню Йорк Бил Дъдли, който заяви, че финансовите условия са „значително по-затегнати“, отколкото през декември, когато лихвите бяха вдигнати за пръв път от близо 10 години. Заместник-председателят на Фед Стенли Фишер каза по-рано тази седмица, че централната банка не е сигурна колко пъти ще повиши ставките тази година.

Последни новини
Още от Новини